
در ادامهی فعالیتهای مستمر نهاد رسانهای افغانستان و نهاد زنان خبرنگار افغانستان، امسال نیز از سوم می، روز جهانی آزادی مطبوعات، با حضور چهرههای برجسته رسانهای، فرهنگی و سیاسی گرامیداشت به عمل آمد.
الحاج ابوذر صارم سرپلی، مدیرمسئول فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان و رئیس عمومی نهاد رسانهای افغانستان، در این برنامه ضمن تبریک این روز به خبرنگاران، از آنان خواست برای انسجام بیشتر تلاش کنند، زیرا اتحاد خبرنگاران میتواند زمینهساز پیشرفت حرفهای در شرایط کنونی باشد.
او ضمن اشاره به چالشهای موجود در مسیر فعالیت رسانهای، تاکید کرد نهاد رسانهای افغانستان تلاش دارد شرایط بهتری برای فعالیت خبرنگاران بهویژه خبرنگاران آزاد فراهم آورد. به همین منظور، قرار است استدیویی مجهز در اختیار خبرنگاران، به ویژه خبرنگاران فریلنس قرار گیرد. سرپلی به خبرنگاران گفت این نهاد مربوط به خبرنگاران است میدانیم تعداد زیاد خبرنگاران بلخصوس خبرنگاران فریلنس بخاطر ثبت برنامه هایشان با مشکلات نداشتن مکان مناسب سردچار هستند اما در گذشته گفته بودیم باز هم میگوییم نهاد رسانه یی افغانستان باتمام امکاناتش هر لحظه در خدمت خبرنگاران است خبرنگاران میتوانند هرگونه برنامه هایشان که خلاف قانون نباشد در اینجا ثبت کنند حتی تصمیم جددی ما این است که تا یک هفته استدیو را درست نموده برای استفاده ی خبرنگاران محترم آماده سازیم البته اینکار دریک هفته ممکن نبود اگر حمایت مالی جناب مجددی نمیبود. خبرنگاران میتوانند بعداز یک هفته بیایند ببینند که آنچه نهاد ها میگویند درکل شعار نیست و هستند نهادهایکه کمتر شعار داده و درعمل بیشتر نشان میدهند اما اگر خبرنگاران وعده های نهاد هارا دنبال نکنند معلومدار است عمل هیچ و شعار فراوان، ولی اینبار ولو خبرنگاران تعقیب نکنند ما و جناب مجددی استدیورا تمام نموده بار دیگر برایتان پیشکش میکنیم آنوقت همه خواهید دید که به وعده عمل شده و اگر عملی نگردید بود تحقیق کنید، کدام نهاد به وعده خود وفا نکرده هرنهادیکه عمل نکرده بود همان لحظه با خبرنگاران شریک کنید تا همه بدانند کدام نهاد به خبرنگاران کار میکند.
سرپلی همچنین از حکومت امارت اسلامی خواست تا در زمینهی دسترسی به اطلاعات، همکاری با رسانهها و بهبود وضعیت اقتصادی خبرنگاران، گامهای عملی بردارد.
او در ادامه، از حکومت و نهادهای حامی خبرنگاران خواست تا به وضعیت سید احمد راشد کاشفی، خبرنگار صادق و بیمار، توجه جدی نشان دهند. وی گفت:
«کاشفی با مشکلات روانی و تنفسی شدید دست و پنجه نرم میکند و متأسفانه برخی افراد و نهادها به جای حمایت واقعی، از وضعیت او سوءاستفاده کردهاند. صدای مکالماتی که توسط دستگاه ضبط تماس خودکار تلفن کاشفی ثبت شده، نشاندهندهی استفادهجوییهای ناروا از سوی برخی افراد است.
در حالی که کاشفی اشتباهاتی نیز داشته، اما بیشتر قربانی ناآگاهی و بیماریاش شده است. امیدوارم حکومت همانگونه که در گذشته با بزرگواری به درخواست ما، برخی خبرنگاران را مورد عفو قرار داده است، در مورد کاشفی نیز با نگاه نرم و دلسوزانه تصمیم بگیرد.»
مشهوده سروری، رئیس نهاد زنان خبرنگار افغانستان، نیز در سخنان خود گفت که خبرنگاران زن با مشکلات اقتصادی، نبود ظرفیتسازی و کمتوجهی مواجهاند.
او تاکید کرد که نهاد زنان خبرنگار افغانستان، تنها نهاد فعال در این عرصه به کشور است اما خود نیز به حمایت جدی نیاز دارد. سروری از حکومت و نهادهای مسئول خواست از خبرنگاران زن حمایت کرده و به خودتخریبی در جامعه رسانهای پایان دهند.
وی افزود: «با برگزاری سه برنامه بزرگ و رعایت قوانین، دیدیم که حکومت نه تنها مانع نشده بلکه با حضور در برنامهها حمایت نیز کرده است. متأسفانه در گذشته برخی نهادها با استفاده از نام حکومت، ما را از برگزاری برنامهها منع کردند اما تجربه نشان داد که این حرفها نادرست و برآمده از ذهنهای مخرب بوده است.»
محبالله آخوندزاده، آگاه امور سیاسی و امنیتی، نیز در این مراسم گفت: «خبرنگاران ستون اصلی نظاماند و گرامیداشت از این روز، حق مسلم آنهاست. با وجود مشکلات مالی گسترده، باید خبرنگاران در اولویت حمایت قرار گیرند زیرا امروز بیش از هر زمان دیگر به آنها نیاز داریم. برای جناب کاشفی نیز دعا میکنیم تا هرچه زودتر به آغوش گرم خانوادهاش بازگردد.»
سید یاسین متین، رئیس خانه ملی خبرنگاران افغانستان، از حکومت خواست در امر اطلاعرسانی با خبرنگاران همکاری بیشتری کرده و زمینهی تأمین بودجه رسانهها از طریق تاجران را فراهم آورد.
تهمینه منگل، فعال رسانهای و بانوی متشبث، گفت: «این روز فرصتی است برای قدردانی از تلاشهای بیوقفه خبرنگاران. امیدواریم محدودیتها در عرصهی اطلاعرسانی روز به روز کاهش یابد.»
حجتالله مجددی، رئیس اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان، در این مراسم تأکید کرد که مصونیت روانی برگرفته از مصونیت شغلی خبرنگاران است. او افزود: «هیچ کارمند رسانهای از امنیت شغلی برخوردار نیست و این یکی از نگرانیهای جدی ماست. ما بهعنوان نهادهای حامی خبرنگاران، در حال تهیه و تدوین یک طرح جامع برای ارائه به وزارت اطلاعات و فرهنگ هستیم تا در زمینهی تأمین مصونیت شغلی خبرنگاران گامهای عملی و مؤثر برداشته شود.»
او همچنین گفت: «در این شرایط سخت، رسانهها به حمایت همهجانبه نیاز دارند. نهاد ما تلاش کرده تا صدای رسانهها و خبرنگاران باشد و همواره در کنارشان بایستد.»
در پایان، باید یادآوری کرد که حجتالله مجددی، بنیانگذار و رئیس اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان، نخستین فرد و نهادی بود که بلافاصله پس از تحولات سیاسی کشور، در حالیکه بسیاری از نهادهای برخوردار از بودجههای فراوان یا ناپدید شدند و یا با سکوت و فرار از صحنه کنار رفتند، اما مجددی با دستان خالی و بدون حمایت مادی به حمایت عملی و بیوقفه از خبرنگاران برخاست. این حقیقتی انکارناپذیر است که در آن روزهای دشوار، تنها کسی که معنی واقعی “مرد میدان” را بهعمل ثابت کرد، جناب مجددی بود.
نجیب آرمان، مدیر خبر رادیو سلام وطندار، گفت: «خبرنگاری تنها یک شغل نیست، بلکه مسئولیتی بزرگ در برابر کشور، شهروندان و وجدان هر خبرنگار است.»
تاج محمد احمدزاده، رئیس اتحادیه ملی ژورنالیستان و خبرنگاران افغانستان، ضمن خرسندی از گرامیداشت این روز، یادی از چالشهای اقتصادی خبرنگاران کرد و شغل خبرنگاری را شغلی مقدس خواند و گفت: «اولین پیامرسان وحی، حضرت جبرئیل (ع) از سوی خداوند برای پیغمبران بود.»
جدا از سخنرانی در این برنامه، باید تأکید کرد که آقای احمدزاده از همکاران نزدیک نهاد رسانهای افغانستان و نهاد زنان خبرنگار افغانستان بوده و هستند. ایشان شخصیتی فرهنگی، رسانهای و اهل قلماند که همواره چون مشاور تأثیرگذار در کنار این دو نهاد قرار داشتهاند.
در زمینهی نگارش مقالات، تحلیلها و مدیریت محتوایی نیز جناب احمدزاده نهتنها مطالب مهم و راهبردی را نگاشتهاند، بلکه راهنماییهای ایشان نقش چشمگیری در جهتدهی و ظرفیتسازی این دو نهاد داشته است. بهجرأت میتوان گفت که احمدزاده از بنیانگذاران فکری و عملی این دو نهاد بهشمار میرود و با وجود مسؤولیتهای فراوانشان در اتحادیه، همواره برای حل مشکلات این نهادها در اولویت تلاش کردهاند.
جا دارد که از سوی نهاد رسانهای افغانستان و نهاد زنان خبرنگار افغانستان از زحمات ارزشمند ایشان صمیمانه قدردانی شود.
در پایان، شبانه نزهت، سخنگوی نهاد زنان خبرنگار افغانستان، از تمامی رؤسای نهادها و خبرنگاران حاضر تشکر کرد و گفت: «این نهاد همواره در تلاش است تا در خدمت جامعه رسانهای بهویژه خبرنگاران زن باشد.»